muzikus.bg на facebook
вход за потребителя
запомни потребителското име и паролата
търси група
добави група
Свирите в група, която не е в нашата база данни? Въведете информация за себе си и си създайте профил. (>> повече)
 
група

ФаРо

класически / експериментален / средновековна, ренесансова и барокова музика / минималистична музика, София (София-град)
URL:
уеб: официална уебстраница други уебстраници facebook youtube
 

състав
Фани Куцарова е родена през 1971 г. в София

Образованието й по пиано започва на петгодишна възраст под ръководството на Лидия Кутева.

През 1990 г. тя завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков", където е ученичка на проф. Богомил Стършенов, проф. Люба Енчева и проф. Милена Моллова.

През 1996 г. Фани Куцарова успешно завършва Държавната Музикална Академия “Панчо Владигеров” с магистърска степен в класа на проф. Милена Моллова. Учила е “Камерна музика” в класа на проф. Виктор Чучков, посещавала е майсторските класове по пиано на проф. Вера Горностаева и проф. Оксана Яблонская, както и майсторски клас по камерна музика на проф. Константино Мастропремиани.

Първият й самостоятелен концерт е на 12 годишна възраст, а на 13 години тя свири за първи път с оркестъра на Българското Национално Радио под диригенството на Камен Големинов.

Фани Куцарова има премиерни изпълнения на българска, шведска, холандска и еврейска музика. През 1997 г. Националното Радио прави концертен запис на нейното изпълнение на “Неизвестна Българска музика” от Васил Божинов и Менахем Бенсусан – премиера за България.

През следващите години Фани Куцарова прави редица записи за Българската Национална Телевизия, Телевизия “7 Дни” и Националното Радио.

През 2002 г. заедно с Полина Антонова създават клавирно дуо. Записват диск с "Съвременни български интонации" и редовно участват във фестивала “Нова българска музика". Лауреати са на международна награда през 2003 г. Заедно със Симо Лазаров изнасят първото по рода си светлинно шоу за две пиана и компютърно обработени звуци. Дуото печели подкрепата на Министерство на културата за проекта си “Съвременни български интонации”.

През 2004 г. за първи път в България Фани Куцарова създава дуо клавесин - класическа китара с Росен Балкански.
Паралелно с концертната дейност Фани Куцарова развива и преподавателска.


Росен Балкански е роден през 1968 г. в София

Пял е в Хора на софийските момчета от създаването на формацията. С китара започва да се занимава на 11-годишна възраст. Като ученик е лауреат на всички национални китарни конкурси. Прави и първите си опити като композитор.

През 1982 г. печели трета награда на международния китарен конкурс "Кутна Хора" в Чешката Република (бивша Чехословакия) и става първият български китарист с международен приз.

През 1989 г. печели и първата си национална награда като композитор – за своите “Три български пиеси”.

Завършва ДМА "Панчо Владигеров" с магистърска степен по класическа китара през 2000 г. и веднага е поканен да преподава специалността там.

В този период печели още награди като изпълнител и композитор, сред които и тази от Втория академичен конкурс в Пловдив за авторската си пиеса "Три миниатюри". Същата година е победител и в международния конкурс за изпълнители в Пловдив.

Негови творби се издават от световните издателства:
"Бим",
"Даминус",
"Cahier de la guitare" и т.н.
Негови творби се изпълняват от водещи китаристи в света.

Росен Балкански е член на Съюза на българските композитори и член на Управителния съвет на Асоциацията на китаристите в България.


биография
Пианото и китарата, два от най-популярните класически инструменти, са си акомпанирали още през 19 век за изпълнението на камерна музика. В днешни дни тази необичайна комбинация се среща твърде рядко и затова предизвиква огромен интерес по музикалните сцени.

Дуо ФаРо - Фани Куцарова (чембало, пиано) – Росен Балкански (класическа китара) е създадено през 2003 – след успешна солова кариера и участия в различни камерни формации на двамата изпълнители.

През 2004 г. Фани Куцарова и Росен Балкански за първи път в България се представят като Дуо Чембало и Класическа Китара. Същата година Българското Национално Радио прави запис на дебютния им концерт – “Барокова музика”, състоял се в престижната концертна зала “България”. От началото на 2007г музикантите са от артистите на FM Classic.
Редовни участници са в програмата на фестивалите „Софийска камерна сцена”, „Музика в двореца”, „Нова българска музика”, „Международен китарен фестивал Акад. Марин Големинов” - Кюстендил, „Софийски музикални седмици”, „Звук и връзка”, „Дни на класическата китара във Варна”и др.

 
оценяване
За да оценявате, трябва да влезете в системата.


галерия


Mнение

общ брой: 0

Бъдете първи...


 
 
 
&;

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.