muzikus.bg на facebook
вход за потребителя
запомни потребителското име и паролата
новина

Гай Дейвис и Кели Рукър – специални гости на Sofia Blues Meeting!

12.10.2010 | секция: новини

След завладяващото шоу на виртуозният китарист Ерик Сардинас, което достави на меломаните през пролетта, и при второто си издание – Sofia Blues Meeting обещава отново много позитивни емоции за любителите на „дяволската музика” и рокендрола.
Датата е 15-ти ноември 2010, мястото – Sofia Live Club.
Специален гост – Гай Дейвис!
Един от най-стойностните блусари на последното десетилетие, водещо име в акустик-блуса. Гай поразява публиката от цял свят с невероятно атрактивните си изпълнения и с искреността, с която не просто свири, а и чувствено пресъздава и „разказва” блус-истории (подобно на легендата от 30-те години Blind Willie McTell). Въпреки, че е роден и израсъл далеч от Юга, в космополитния Ню Йорк, Дейвис още от малък е запленен от магията на блуса. Подобно на легендарния Taj Mahal, той намира свой собствен стил в блуса, а също така и уникален начин да представи на публиката магията и дълбочината на „дяволската музика”. Огромно влияние за това оказват световно признати имена в блуса като Blind Willie McTell, Mississippi John Hurt, Buddy Guy, Scip James, Zora Neale Hurston. С последната Гай Дейвис дебютира през 1991 г. на Бродуей в шоу с песни на Taj Mahal. През 1993 г. той печели престижната награда “Keeping the Blues Alive” на най-популярната блус-организация – фондацията “W.C.Handy”. След този обещаващ старт логично следват и 3-те номинации за блус-изпълнител на годината и 9-те албума с много качествен и виртуозен блус.
Участието на Гай Дейвис на Sofia Blues Meeting ще бъде неговото първо представяне пред българската публика.
Гвоздеят на вечерта – Кели Рукър!
Блус-дивата от Калифорния отново ще пее в София и повече от всякога гори и кипи в блус музиката! Тя притежава неповторим саунд на своята “Lee Oscar” хармоника и много силен и завладяващ дрезгав “блуси” глас.С повече от 25 години професионална кариера зад гърба си тя е делила световните блус-сцени с такива знаменитости като Дизи Гилеспи, Алберт Колинс, Джеймс Котон, ZZ Top, B.B. King !
Кели е родена в Тексас и започва да свири на хармоника на 12-годишна възраст и още като тийнейджерка започва да посещава блус-клубовете, за да гледа на живо изпълненията на американския блус-рок герой Джони Уинтър, “Mr.Superharp” – Джеймс Котън и на култовата група “Roomful of Blues”. На 17 години Кели Рукър създава и първата си блус група – “Blues for Breakfast”. През 1985 година певицата е вече в Лос Анджелис, Калифорния и свири в една група с Деби Дейвис, китаристка на Албърт Колинс. Следват интензивни турнета по Западното крайбрежие и Скандинавия и 5 години съвместна работа с B.B.Chung King и номинирания за “Grammie” виртуоз - китариста Joe Butcher, изразяваща се в 3 албума собствени песни и композиции.
В изявата си на Sofia Blues Meeting, Кели Рукър ще бъде подпомогната от Васко Кръпката и Кръпка Блус бенд.
Участнат още:
The Swing Kings (De Laat Blues Band) от Белгия. Групата е създадена от тримата братя De Laat – Пол Йохан и Андре и е формирана като бенд за “traditional Chicago-blues”. За кратко време се утвърждават като една от водещите блус-банди в Белгия и силно впечатляват със своите изяви – въпреки, че е само на 19, Пол притежана невероятен и мощен саунд на хармониката си, Йохан е китарист с перфектна техника, а Андре (наречен Dr.Dre от Ian Siegal) е много желан саксофонист по световните блус сцени.
Младите музиканти от Антверпен, макар и с кратка музикална биография, са вече желани гости по блус-фестивалите в двете най-блусарски държави в Европа – Белгия и Норвегия и имат съвместни участия със знаменитости като Ian Siegal, Solomon Burke, Guy Forsyth, Gene Taylor и Gino Vannelli.
5XL от България.
Групата е основана през 1996 година от китариста Борислав Димитров като своеобразно продължение на предишната му банда Ревълърс (Revelers) – с идеята да се съберат опитни музиканти, които имат доказана любов към блуса във всички негови форми. Това позволява на музикантите не само да правят музиката си напълно автентично звучаща, но и да интерпретират по свой уникален начин класическите блус парчета, които публиката знае и обича. Всички музиканти в 5XL работят активно и в други формации, като това дори обогатява арсенала от изразни средства на трупата.
Sofia Blues Meeting ще се проведе на 15-ти ноември 2010 в Sofia Live Club.
С медийната сила на радио „Z-Rock” и радио „Jazz FM”.
Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/novini/Gay-Deyvis-i-Keli-Rukar-spetsialni-gosti-na-Sofia-Blues-Meeting~12~oktomvri~2010/
 

Mнение

общ брой: 0

Бъдете първи...


 
 
 
&;

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.