muzikus.bg на facebook
вход за потребителя
запомни потребителското име и паролата
новина

La Connection Francaise: Марио Станчев – специален гост в осмото издание на Лайв Зара Джаз

21.2.2010 | секция: новини

Марио Станчев

Марио Станчев


Марио Станчев – пиано
Венцислав Благоев – тромпет, флигорна
Александър Леков – контрабас
Димитър Димитров – ударни

Световноизвестният пианист Марио Станчев гостува с La Connection Francaise в осмия поред концерт Лайв Зара Джаз в Града на липите по покана на Венцислав Благоев, който е основен двигател на всички издания, заедно с приятелите на джаза от сдружение зарААрт и Община Стара Загора.
Събитието е на 25 февруари /четвъртък/, от 19.30 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора. Малко по-рано – от 17.00 ч., започва майсторският клас по джаз импровизации.

Марио Станчев

Марио Станчев


За меломаните в България името Марио Станчев е добре познато, а във Франция то респектира – определят го като един от най-значимите джазмени. Още като студент по хорово дирижиране в Българска държавна консерватория основава първия си джаз квартет, а през 70-те става постоянен член на Симеон Щерев квартет на мястото на емигриралия Милчо Левиев. От 30 години Марио Станчев живее и работи във Франция, където преподава в основания от него джаз департамент на Музикалната академия в Лион.

Димитър Димитров

Димитър Димитров


Димитър Димитров, водещ български барабанист, партнира в проекта на Венцислав Благоев с петкратния носител на Грами за джаз Ранди Брекър през октомври миналата година в Пловдив.

Александър Леков

Александър Леков


Въпреки че е едва на 27 Александър Леков вече е свирил с някои от най-големите съвремени български джаз музиканти.
Лайв Зара Джаз стартира през апарил миналата година. Ежемесечните концерти срещат меломаните с родни и международни звезди от най-висока класа. След Пламен Карадонев и Шибил Бенев от САЩ, Сабин Тодоров и Бернар Гюо от Белгия, Николай Карагеоргиев от Берн, Петрониус Негреску от Румъния, Веселин Койчев от Пловдив, и Марио Станчев подкрепя инициативата на своя колега и приятел.

Венцислав Благоев

Венцислав Благоев


Когато през април 2009 г. популярният български тромпетист Венцислав Благоев споделя, че има амбиция да прави ежемесечни джаз концерти в Стара Загора, скептиците недоверчиво се подсимхват и иронично клатят глави. Към днешна дата проектът му е утвърдена традиция и се радва на изключително голяма аудитория, подкрепа от Община Стара Загора и местния бизнес. Вече в пет поредни издания гостуващите музиканти провеждат и безплатни майсторски класове за всички, които искат да разкрият тайните на доброто свирене. И точно това, мисля, е най-ценното – защото е най-верният път за популяризиране на джаза – обяснява Венци Благоев. – В основата е импровизацията. Нито една теория не може да те научи на тънкостите, а всеки един от нас – вече изградените музиканти, дълги години е трупал знания и опит. Благодарен съм на всички свои колеги за подкрепата и че с удоволствие споделят наученото – допълва тромпетистът.
Амбицията на Венци Благоев е да продължи да кани утвърдени имена за концертите и майсторските класове, за да вдъхнови и обедини младите импровизиращи музиканти от града. Предстоят гостувания на Зона Ц, Антони Дончев, Милчо Левиев, Петър Салчев, Петър Момчев, Олег Чали и други.
Без съмнение Live Zara Jazz е на път да превърне града на липите в джазово средище подобно на русенския Клуб на дейците на културата и джаз студиото на Петър Петров-Парчето. Проектът на Венци Благоев продължава пионерската дейност на Веселин Николов-Червения и Веселин Койчев в Пловдив – лидери на първата българска професионална джазбанда Бели, зелени, червени, – които развиват внушителна образователна програма чрез Джаз ателие и Нов музикален център. И ако преди година тази идея предизвикваше недоверчиви подсмихвания и иронично клатене на глави, то днес тя е реалност.
Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/novini/La-Connection-Francaise-Mario-Stanchev-spetsialen-gost-v-osmoto-izdanie-na-Layv-Zara-Dzhaz~21~fevruari~2010/
 

Mнение

общ брой: 0

Бъдете първи...


 
 
 
&;

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.