muzikus.bg на facebook
Muzikus.bg homepage
новина

Лайв Зара Джаз 15: Джазбудители

28.10.2010 | секция: новини

Петнайсетото издание на Лайв Зара Джаз ще се състои на 2 ноември от 19.30 ч. в залата на РБ “Захарий Княжески”. Концертът е част от проявите, с които се отбелязва Денят на народните будители в Стара Загора. Почитателите на джаза ще имат възможност да чуят на живо един от най-големите съвременни български композитори – пианиста Любомир Денев. Маестрото, в дуо с традиционния домакин на джаз концертите Венци Благоев, ще представи някои от любимите си джаз композиции, както и свои стихове, вдъхновени от известни джазстандарти.
Джазбудители – лайтмотивът на концерта има и по-дълбок смисъл. “Съвременното българско творчество, това, което стойностните български автори правят, често се пренебрегва за сметка на вносното, на чуждото влияние. Тъжно е, че в страната ни без препятствия нахлува лесносмилаемото псевдоизкуство. За мен е удоволствие да се срещна с публиката на Стара Загора – град, който не само обича джаза, но и изпитва духовна потребност от него”, споделя композиторът.
Любомир Денев е носител на всички престижни български награди за музика. Автор е на операта "Каин", балета "Homo ludens", пет мюзикъла, сред които и първият български рокмюзикъл "Утре в десет", произведения за симфоничен оркестър, камерна музика, вокални творби, театрална, филмова и джаз музика. Произведенията му са изпълнявани в много страни на Европа, в Индия, Мексико, Египет, Китай и САЩ. Участвал е на редица международни джазфестивали, където покорява публиката с темпераментните и изненадващи импровизации на своето пиано. Сътрудничеството му с тромпетиста Венци Благоев ражда няколко прекрасни джазпроекта, последният от които – “Клавиши, струни и тръби”, бе високо оценен по време на Салона на изкуствата в НДК миналата година. Тандемът подготвя и нова оригинална програма, в която джаз и симфонична музика взаимно се допълват и преплитат.
По традиция преди концерта ще има и открит майсторски клас по джаз импровизация. Началото му е от 17.30 часа.

Лайв Зара Джаз 15: Джазбудители
2 ноември 2010, вторник
19.30 часа
Зала на Регионална библиотека “Захарий Княжески”
Стара Загора
Начало на майсторски клас по джаз импровизация 17.30 ч.
Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/novini/Layv-Zara-Dzhaz-15-Dzhazbuditeli~28~oktomvri~2010/
 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.