muzikus.bg на facebook
Muzikus.bg homepage
публицистика

30 ноември, джаз бар Soul in da Hole, Poogie Bell Band

10.12.2010 | секция: публицистика

Poogie Bell

Poogie Bell

Незабелязано минава новината за гостуването на именития барабанист в столицата ни: хората са улисани в това да следват замазаната от дъждеца тротоарна права и не им идва на ум да свърнат в уютното джаз клубче Soul in da Hole – къде ти, след като до него се възправят затъмнените прозорци на поредното лъскаво и далеч по-примамливо за масата мутросвърталище, пред което след някой и друг месец ще застрелят поредното подземно величие. Затова обаче и постепенно събиращите се се гледахме с взаимното разбирателство на хора, на които им предстои магическото посвещаване в нещо свише, нещо далечно от делничната сивота на дъждовния вторник.
Самият клуб допринася към тази атмосфера не само с интересен дизайн, но и с напълно приемливия ценови лист, подсказващ, че мястото е не само замислено, но и реализирано като кътче за инакомислещите слушатели – където попиваш музиката, а не я изтикваш в ъгъла като фон на коктейла и цигарата. Философия, залегнала в творчеството на самия Poogie Bell, който отрича приспивния „тапетен” джаз (термин, прилаган от самия него), който не предизвиква каквато и да е емоция.
Наредената сцена стоя празна повече от час след обявеното начало на концерта докато се напълни клубът и след кратка гимнастика с палки, в 22:10 началото бе дадено. Това не е първата среща на софийската публика със звездния бенд – Keith Anderson, Michael Patches Stewart, Bobby Sparks и Poogie Bell всъщност са и съпровождащата брилянтния басист Маркъс Милър група, който свири у нас през 2007-ма. Този път басист (разбираемо) нямаше, а звукът се рисуваше само от барабани, саксофон, кийборд и китара. Насладихме се на чудесно изграден сет от солови композиции и такива, които Poogie иначе свири по световните сцени заедно с бележити музиканти като Хърби Хенкок например. Списъкът с имена, с които са работили четиримата е впечатляващ почти колкото виртуозността и лекотата, с които изливаха върху слушателите цели водопади от звук. Докато на моменти саксофонът мъркаше елегантно, в други барабаните вземаха превес и сякаш разбиваха звуковата картина на хиляди кристални кубчета; перфектен баланс и невероятен професионализъм. Краят на сета бе отбелязан с достоен джем сешън, в който взеха участие част от присъстващите български музиканти – всеки, който носеше със себе си някакъв инструмент (саксофон, тромпет или тромбон) и доброто си настроение, можеше да се качи на сцената. С това вечерта разбира се далеч не завърши, просто сцената се освободи, а музикантите се смесиха с публиката, за да полеят изминалите два часа и да раздадат автографи върху промотирания албум “My America”.

Автор: Христина Костова
Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/publicistika/30-noemvri-dzhaz-bar-Soul-in-da-Hole-Poogie-Bell-Band~10~dekemvri~2010/
 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.