muzikus.bg на facebook
вход за потребителя
запомни потребителското име и паролата
публицистика

Джон Лорд, 30 октомври 2010, зала 1 на НДК

9.11.2010 | секция: публицистика

Джон Лорд

Джон Лорд

След вълшебния концерт, който ни поднесе Джон Лорд в рамките на миналогодишния Пловдивски салон на изкуствата, година по-късно дойде време и за нова среща с творчеството му. Този път не в митичния римски амфитеатър, а в строгата импозантност на зала 1 на НДК и докато миналия септември се насладихме на своеобразен best of, този път първата част на концерта беше концептуална – цялата сюита “Sarabande”, записана в далечната 1976-та. По-интересното е, че до софийския концерт на маестрото албумът е изпълнявал само още веднъж в целостта си – на концерта в Будапеща на 18-ти септември тази година, като общо тези събития ще бъдат три – с този в немския град Есен на 15-ти ноември. Прекрасен жест към българската публика, която миналата година чу само “Gigue” и “Bouree” за сметка на по-застъпеното “Concerto for Group and Orchestra”.

В 20:10 Лорд, видимо изпит и отслабнал, но с неизменната си топла усмивка, излезе на сцената и представи накратко албума като „писан в Калифорния, но изцяло европейски по звучене – може би заради голямата носталгия по дома в онзи период”. Официално гръмовното начало беше поставено с кратката, но мощна овертюра “Fantasia”, преляла в по-спокойната едноименна фюжън композиция, която се явява и първият застъпен в албума бароков танц (откъм заглавие и темпо) – централната тема на албума. Над публиката като обрулени от вятъра есенни листа покапаха нежните тонове на “Aria”, последвана от може би най-любопитната композиция – “Gigue”, еклектична комбинация от рок и оркестралност, чудесно поднесена ни от група „Те” и Софийската филхармония, при която Лорд зашемети присъстващите с емблематичния си Хамънд-звук. В останалите части на сюитата – “Bouree”, “Pavane” и “Caprice” нямаше изненади, но “Finale” определено беше представена доста по-разчупено, отколкото в студийната си версия. В оригинал тази част закрива албума, представяйки в кратки пасажи основните музикални теми на произведението, но тук аранжиментът открито намигваше към любимата рожба на Лорд – “Concerto for Group and Orchestra” с дуела оркестър – рок група, който е основа именно на това произведение.

След 20-минутен антракт дойдоха и по-очакваните за една част от публиката изпълнения. Факт е, че в голямата си част българската рок-аудитория е съставена от вманиачени почитатели на Deep Purple и може би затова самостоятелните композиции на Лорд „The Sun Will Shine Again”, „Wait a While” – и двете в изпълнение на нежната Катаржина Ласка, „The Telemann Experiment” – прочит по немския бароков композитор Георг Телеман, и “Pictured Within” се поизгубиха сред помитащия ентусиазъм, с който бяха посрещнати песните на Purple. Вълшебни и много лични, но недооценени на родна почва композиции – както и албумите, от които идват. За сметка на това обаче Лорд беше искрено трогнат от аудиторията, която посрещна края на основната част на крака и с гръмовните си аплодисменти поизтупа праха от избелялата червена тапицерия на конгресните кресла. С непосилните гилънови вокали чудесно се справи Джейкън Самюъл от шведската банда The Poodles. Макар и в началото да изглеждаше не съвсем на място с глемаджийското си облекло и подход, бързо отърси публиката от това впечатление с ясните си високи вокали, разтресли залата на гръмотевичния бис „Child in Time” – 10-минутното откровение, запалило не един и двама от присъстващите по тази музика и изобщо по Музиката. Заслужава си да споменем и “Pictures of Home”, изпълнена във версията си от концертния албум, записан с Лондонския симфоничен оркестър през 1999-та година, където в онези мимолетни шест секунди, встъпващи в основната хард рок част на песента, за кратко се почувства липсата на един Йън Пейс – но само за кратко. Като цяло се насладихме на прекрасен нео-класически рок концерт, поднесен ни от един от виртуозите на съвремието – аристократичния архитект на красива мелодика Джон Лорд.
Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/publicistika/Dzhon-Lord-30-oktomvri-2010-zala-1-na-NDK~09~noemvri~2010/
 

Mнение

общ брой: 0

Бъдете първи...


 
 
 
&;

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.