muzikus.bg на facebook
Muzikus.bg homepage
публицистика

Христо Вичев: Доволен съм от постигнатото досега (I част)

27.5.2010 | секция: публицистика

Христо Вичев

Христо Вичев

Кой е Христо Вичев и защо не знаем нищо за вас в България?
Казвам се Христо Вичев и съм джаз китарист и композитор. Работя и живея в Сан Франциско, Калифорния. Занимавам се с музика от ранна възраст, а конкретно с джаз – от 9 години. От 9-годишна възраст не живея в България, първо прекарах 7 години в Каракас, Венецуела и вече от 14 години съм в САЩ. Затова не съм в течение и контакт с българската джаз сцена, но се надявам в бъдеще това да се промени. Освен композитор и изпълнител съм и преподавател по джаз китара и импровизация.

На 30 години сте – възраст, в която музикантът все още трупа опит и знания. Вие се определяте като джаз китарист – най-трудната разновидност на китарното свирене. Откъде идва самочувствието ви, успял ли сте? Каква е вашата лична самооценка?
Мисля, че всеки човек, както и музикант, не спира да трупа знания през целия си живот. Точно тази нужда за развитие и подобряване на качествата е самият дух, който ни кара да вървим напред, независимо в кой стадий се намираме. Никога не са ми допадали точните определения, но ако трябва да използвам, бих казал, че се считам за джаз китарист, като не определям джаз китарата като най-трудната разновидност на китарно свирене. Мисля, че в изкуството тези степени на сравнение не сработват много добре. Така, както на някой може да му е много трудно да изсвири пасаж в стила на Джо Пас или Пат Матини, то на друг затруднение би донесъл етюд на Бах или капричио на Паганини.
Всеки човек трябва да вярва в себе си и да има самочувствие и самоуважение до такава степен, която не би му попречила да се развива. Смятам, че критерият за успех е изключително субективен. За някого това може да е научаването на един соло аранжимент, за друг – композиция на собствена песен, а за трети – световна слава.
Ако трябва да се оценя лично, бих казал, че съм доволен от това, което съм постигнал досега: издаването на 4 авторски албума (VITCHEV „Lost in a Fairy Tale”, Hristo Vitchev Quartet „Song for Messambria”, Hristo Vitchev / Weber Iago „The Secrets of an Angel”, Joe DeRose and Amici „Sounds for the Soul”), написването на още четири, които ще бъдат издадени в следващите две години, публикуването на учебник за джаз хармония за китаристи „Between the Voicings”, създаването на собствена издателска къща First Orbit Sounds Records, както и турнета и участия в едни от най-престижните джаз клубове и фестивали – включително и покана за 53rd Monterey Jazz Festival тази година (може би най-престижният джаз фестивал в света).


С талант ли се успява в Щатите – Меката на джаза, или добрият мениджмънт компенсира?
Мисля, че тези две неща – талант и добър мениджмънт, трябва винаги да вървят заедно. Формулата за успех е един добър баланс на двете. За съжаление повечето музиканти са много добри в музиката и в тяхната област, но липсва силен интерес или енергия да се занимават с маркетинг, брандинг, мениджмънт и реклама. Аз вярвам, че най-важното е да имаш абсолютна любов за това, което правиш. Ако този любовен пламък гори, то той самият ще те накара да дадеш всичко от себе си и да положиш най-големите усилия, средства и време, за да реализираш мечтите си. Признавам, че и късметът е част от това уравнение, за съжаление.

Кои са вашите китарни идоли? Любимите ви китаристи – български и чуждестранни?
Моите китарни идоли са страшно много, но бих споменал на първо място Пат Матини, Джон Аберкомби, Джулиан Лейг. Любимият ми български джаз китарист е Шибил Бенев.

Познавате ли българската джаз сцена и какво мислите за нея като цяло, и в частност за българските джазмени?
За съжаление не съм добре запознат с българската джаз сцена, нещо което искам да променя в най-близко бъдеще. Имах шанса да се запозная с няколко от нашите джазмени миналата година – Веселин Веселинов-Еко, Венцислав Благоев, Живко Петров. Бях много впечатлен от всички тях и съм много щастлив да знам, че имаме толкова талантливи музиканти, които поддържат това изкуство в България.

Има ли, според вас, български джазмени на световно равнище?
Разбира се! Мисля, че нашите джазмени по абсолютно нищо не отстъпват на световната сцена. Имаме невероятни таланти в родината ни и много бих се радвал, ако съществуваше по-силна държавна инициатива и подкрепа за музикантите ни (фестивали, културни програми и др.)


С кои български музиканти сте работили?
До момента съм нямал удоволствието да работя с български джаз музиканти, но в бъдеще има план за взаимна работа по един проект от модерни джаз аранжименти на български възрожденски песни заедно с пианиста Асен Дойкин, който в момента живее в Ню Йорк.

Поддържате ли връзка с българи джаз музиканти в Щатите и работите ли с тях?
Поддържам връзка с малък брой наши музиканти, но за съжаление досега не сме имали шанс да работим заедно.

Имате ли намерение някой ден да работите и за българската публика?
С най-голямо удоволствие и любов бих искал да споделя моята музика с нашата публика и ще работя упорито в тази насока. А на 31 май ще изнасям едно специално представление с моя квартет в Бъркли, Калифорния, част от 10-ия юбилей на фестивала „Кирил и Методий”, който се организира от АНТИКА България за всички българи, живеещи в Северна Калифорния. Програмата ще се състои от мои аранжименти на български възрожденски и народни песни, както и авторски композиции, посветени на България. През минали години на този фестивал са участвали Валя Балканска, Теодосий Спасов, Татяна Сърбинска, Иван Милев, както и други български музиканти. Изключително много се радвам, че ще имам шанс да споделя моята музика с българската общност тук.

Интервю на Филип Стефанов

следва продължение
Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/publicistika/Hristo-Vichev-Dovolen-sam-ot-postignatoto-dosega-I-chast~27~may~2010/
 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.