muzikus.bg на facebook
Muzikus.bg homepage
публицистика

Иън Гилън – Все старата песен…

2.10.2009 | секция: публицистика

Ian Gillan

Ian Gillan

Тази година Гилън ще стане на 64, ако от години не бяхте свикнали с посивелите му небоядисани коси, едва ли щяхте да познаете възрастта му. Все така енергичен, усмихнат и най-вече неуморно деен. В началото на март излиза поредният му солов албум, озаглавен One Eye to Morrocco. Когато се срещнахме през януари, той беше почетен гост на пражкия Бал в операта, направи записи с Чешкия симфоничен оркестър.

През последните години работихте наистина много. Имахте концерти с Deep Purple, със собствената си група, записахте албум. Какво Ви мотивира за всичко това?
Това е моят начин на живот. Аз съм оптимист и имам калвинистки подход към работата – каквото и да правя, то е, защото ми е приятно и го приемам като забавление. Не понасям никакъв натиск, а освен това имам много приятели, с които искам да работя и които искат да работят с мен. Така че когато привършвам работа по един проект, телефонът ми вече звъни и някой пита: "Не искаш ли да участваш в това и това?" А аз им отговарям: "Много ясно, ще бъде супер." И така продължавам нататък. Щастлив съм, наистина щастлив, че мога да работя с толкова страхотни хора.

В най-скоро време ще излезе новият Ви солов албум, с кого работихте по него?
Миналата година с Deep Purple си дадохме почивка, причината беше някакво заболяване. Така че вдигнах слушалката, обадих се на различни хора и започнах да замислям нов солов албум. Имах около 38 песни, от които в крайна сметка избрах дванайсет.
Албумът ще излезе в началото на март (разговорът се проведе в началото на януари, бел. ред.) и ще се казва One Eye to Morocco. Това е първият ми солов албум със съвсем нов материал през последните десет години. Записахме го в Канада, в Торонто, с продуцента Ник Блейгън, като повечето песни са в съавторство със Стив Морис, Майкъл Лий Джаксън, който свири и на китара и с Родни Апълбим, който свири на бас. Освен тях в този албум участва и барабанистът Хауърд Уилсън, саксофонистът Джо Менона, Ланс Андерсън на Хамънд и Джеси О’Браян на клавишни. Ще бъде малко по-различна музика, отколкото сте свикнали да очаквате от мен с Deep Purple. Няма да доминира хард рокът, а в музиката ще намерите и влияния от различни стилове, като например джаз, соул, уърлд мюзик или фънк.

Има ли заглавието One Eye to Morrocco нещо общо с Мароко?
Няма абсолютно нищо общо с Мароко. Веднъж седяхме с един приятел, Томи Дюбински, в едно кафене във Варшава, точно в същото кафене, в което е ходил Оскар Шиндлер по време на Втората световна война. Томи ми разказваше за това и тъкмо беше по средата на тази интересна история, когато покрай нас мина прекрасна жена и нашите погледи някак си се срещнаха. Бях завладян от нейната привлекателност и щяха да ми паднат очите от хармоничните й движения. След това се освестих и казах: "Извинявай, какво каза?" А той ми отговори: "Боже мой, Иъне, ти гледаш с едното око към Мароко!" Което означава, че не съм съвсем съсредоточен върху даденото нещо. Извиних се и той продължи да разказва.
По-късно го питах за тази поговорка и той ми обясни как звучи в пълния си вид - с едното око гледаш към Мароко, а с другото към Кавказ. Можехме само да гадаем откъде произлиза тази поговорка, но и двамата се съгласихме, че трябва да означава отвличане на вниманието от някакъв екзотичен обект.

Каква музика си пускате сам вкъщи?
Слушам най-различна музика, но почти нищо съвременно. Зависи от настроението ми и от това, кое време на деня е. Сутрин, когато искам да съм в добро състояние на духа, си пускам фламенко, Пако де Луция, или поп от 60те години. През нощта, хм… зависи дали е лято или зима. Понякога слушам цяла седмица една поредица с джаз албуми, или всичко от Ети Джеймс до Хоулин Уолф. Понякога слушам и класическа музика. Дъщеря ми често ми пуска поп.

Кога можем да очакваме нов албум на Deep Purple?
Надявам се, че ще успеем да влезем в студио още тази година. Не съм сигурен, тъй като имаме доста концерти до ноември. Говорихме по въпроса, че ще записваме малко преди Коледа и че след това ще се срещнем в Южна Америка. Надявам се, че ще успеем да съчетаем свободното си време. Не е съвсем сигурно, но е възможно албумът да излезе чак догодина.

Били ли сте някога на подобно събитие като днешния Бал в операта, можете ли да танцувате?
Не (смее се). Не мога да танцувам, а като пийна малко повече понякога се излагам. Падам навсякъде. Ще видим довечера, боже мой… Много съм нервен.

Любопитно:

Иън Гилън понякога няма много добър избор на сценичното си облекло. Забелязват го не само най-верните му фенове, но и колегите му от Deep Purple. Потвърждава го и моето малко разкритие зад кулисите на групата. Случи се по време разговора ми с Роджър Глоувър по повод последния му солов албум през 2002 г. Срещнах се с музиканта в Ерфурт, Германия. Тогава към нас се приближи очарователна мениджърка, учтиво се извини, че ще ни прекъсне за момент и вдигна ръце. Във всяка ръка държеше риза на закачалка, едната бяла, а другата кафява с щампа. Роджър се замисли за момент и след това посочи бялата. Избира си в какво ще е облечен на сцената след малко, си казах наум и отново включих диктофона. След половин час, когато концертът започна, нямаше как да не се засмея: Роджър Глоувър свиреше с кърпа на главата и беше облечен с обикновена черна тениска, докато Иън Гилън носеше добре познатата ми бяла риза. Все пак Иън Гилън и Роджър Глоувър са наистина много добри приятели и се познават отдавна, за пръв път са свирили заедно през 1965 г. в групата Episode Six.

автори: Иван Иванов, Милан Янечек
Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/publicistika/Ian-Gilan-Vse-starata-pesen~01~oktomvri~2009/
 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.