muzikus.bg на facebook
Muzikus.bg homepage
публицистика

Първият A to JazZ – страхотна музика + страхотна публика = страхотна атмосфера

11.7.2011 | секция: публицистика

На 3-ти юли, в 22 часа, с последните акорди на “New York, New York”, в изпълнение на Монти Айдем и Брас Асоциация Биг Бенд с диригент Ангел Заберски, дойде и краят на първото издание на фестивала A to JazZ.

Фестивалът, който се проведе от 1-ви до 3-ти юли в Докторската градина в София под мотото „Америка на Джаза”, проследи теченията в американския джаз от рождението му до днес, както и показа някои от днешните лица на американската и българската джаз сцена.

Биг Бенда на Националното музикално училище „Любомир Пипков”

Биг Бенда на Националното музикално училище „Любомир Пипков”


Емануил Манолов-Бадема

Емануил Манолов-Бадема


“Don’t worry, be happy” в изпълнение на Биг Бенда на Националното музикално училище „Любомир Пипков” беше песента, която постави началото на фестивала. С ръководители доайенът на родната джаз сцена Емануил Манолов-Бадема и един от най-добрите съвременни български музиканти (не само в джаза) Михаил Йосифов, младите музиканти изпълниха няколко джазови стандарта и направиха заявка за светло музикално бъдеще.

Retro Blu Dixie

Retro Blu Dixie


След кратка и, надяваме се, не много отегчителна официална част, младите джазмени подготвиха публиката за музикалното пътуване към пристанището на Ню Орлиънс и раждането на джаза, където ни отведе Retro Blu Dixie, със страхотно изпълнение на “When The Saints Go Marching In”.

Невен Петрова

Невен Петрова


Михаил Йосифов секстет и Sentimental Swingers

Михаил Йосифов секстет и Sentimental Swingers


Вокалистката на Retro Blu Dixie Невен Петрова зарадва публиката с ретро романтика и топъл глас и предаде щафетата на чаровниците от Sentimental Swingers, които, заедно с Михаил Йосифов секстет, ни върнаха във времената, когато суингът бил начин на живот.

Венци Благоев

Венци Благоев


Антони Дончев

Антони Дончев


Живко Петров

Живко Петров


Храната за душата във втората фестивална вечер беше доставена от тромпетиста Венци Благоев и неговият Мейнстрийм Джазтет, който, със специалното участие на големия Антони Дончев на пианото, изнесе открит урок що е това мейнстрийм в джаза и кои са „виновниците” за него. Триото на Живко Петров JP3 „довърши” публиката с дълбоките, на моменти дори драматични, авторски композиции на Живко от предстоящия втори албум на формацията.

Петър Славов и Рик ДиМуцио

Петър Славов и Рик ДиМуцио


Асен Дойкин

Асен Дойкин


В третата и, за съжаление, последна вечер на A to JazZ, красивите музикални емоции бяха осигурени от квартета на басиста Петър Славов Open Ended. За двамата българи (Асен Дойкин – пиано и Пепи Славов – бас) и двамата американци (Рик ДиМуцио – сакс и Колин Странахан – барабани) от формацията, които свириха авторски пиеси на Асен, Пепи и Рик, участието на фестивала е първият концерт на бандата от създавеното й. Момчетата от Open Ended, които живеят в САЩ, пристигнаха в България единствено и само за да станат част от A to JazZ.

Монти Айдеми Брас Асоциация Биг Бенд

Монти Айдеми Брас Асоциация Биг Бенд


Ангел Заберски

Ангел Заберски


Финалът на A to JazZ беше разкошен, благодарение на Монти Айдем, най-добрият интерпретатор на Франк Синатра, и Брас Асоциация Биг Бенд с диригент Ангел Заберски, които „взривиха” Докторската градина като за последно. Вечерта на 3-ти юли в центъра на София звучаха “Come Fly With Me”, “Nice `n` Easy”, “You Make Me Feel So Young”, “The Lady Is A Tramp”, “Fly Me To The Moon”, “Strangers In The Nigh”, и, разбира се, “My Way” и “New York, New York” – eмблематични песни, превърнали Франк Синатра в любимец не само на Америка.

Стунджи

Стунджи


За „подгряването” и „загряването” на гостите на фестивала и в трите фестивални дни се грижиха „Кралете” на винтидж музикатаМитко и Павел от The Smugglers Collective, които са вече доказани специалисти в правенето на партита със суинг, рок и рокабили музика.

A to JazZ

A to JazZ


Еко

Еко


В продължение на три дни, Докторската градина беше средище на любителите на хубавата музика и в частност на джаза, и, за наша голяма радост, оказа се, че тези хора са доста много – ако имаше шевове, Градината три дни щеше да се пръска по тях. Въпреки невисоките температури и дъждът, който постави под въпрос провеждането на последната фестивална вечер, „гладните” за качествена музикална храна бяха много, а атмосферата в градината – позитивна и топла.

Камелия Тодорова

Камелия Тодорова


Водещи на фестивала бяха Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио, и Петър Димитров, директор на A to JazZ.

Организатори на първото издание на A to JazZ са фондация A to Z и фондация Америка за България.

До следващото издание на фестивала A to JazZ вече остават... 362 дни.
Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/publicistika/Parviyat-A-to-JazZ-strahotna-muzika-strahotna-publika-strahotna-atmosfera~11~юli~2011/
 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.