muzikus.bg на facebook
вход за потребителя
запомни потребителското име и паролата
публицистика

Под знака на скорпиона – Честит рожден ден, Матиас!

28.10.2010 | секция: публицистика

Scorpions

Scorpions

Прощалната вечер започана на сухо, полутъмно и хладно!
Есенното слънце над облаците вече от няколко дни е в знака на скорпиона!
В 19:00 на 25 октомври лето 2010, стадион Академик-Плиска взе да се понапълва. Мина доста време в търсене на обещания полускъпоценен камък Ахат, който вече има славата да открива лайфовете на световни рок и метъл величия у нас...
Даже времето успя да се подмокри за късмет на синоптиците и прогнозите им. Чак тогава заваляха в унисон и наши родни класики; „Брадвата”..., „Огнени души”..., след като българската вокална легенда Звездомир Керемидчиев приветства Scorpions от името на всички ни. А ние, многохилядният хор отрепетирaхме с него „Happy Birthday To You”, понеже купонът за изпроводяк щеше да прерастне в посока „две в едно”. Китаристът на хардрок легендите Матиас Ябс следваше да отпразнува тази вечер в София полукръгла годишнина...

Ахат

Ахат


... Иии така си припомнихме, заедно с Даниел, Антоан, Юри и Антони от Ахат, епохата от началото на прехода още с произведенията: „Дървото”..., „Монолог”... и … „Черната овцааааа”...
Сцената се пренареди, а ние вече не на сухо, но вече без Ахаа...ттт и под ситния бързо квасещ дъждддд, а все още от нийде Scorpions..., но с гювеч от малко рокаджийски микс през тонколоните и тук там проблясващата видеостена... Стой та гледай чак до 21:00... О геройски миг!
По покана на Z-Rock и АРТ БГ, за четвъртия рожден ден на рок радиото на България...
Скорпионите заприиждаха най-сетне да изнесат своя последен концерт у нас.
... След описаното встъпително ужилване, ни подкараха с инструментал, веднага ни подляха едно парче от последната си тава „Sting in the Tail”, за да ни натикат безкомпромисно обратно в славната рок епоха на 70-те и 80-те с „Make It Real”.

Клаус Майне

Клаус Майне


Там Клаус Майне ни поздрави на чужд за него език, но публиката учудващо бързо схвана – „Добър вечер, София!”. Фен зоната започна да води активен диалог с него по време на „Bad Boys Running Wild”, „The Zoo” и „Coast to Coast”. Докато на преден план вокалистът раздаваше палки за ударни инструменти, разпяваше „хористите”, призоваваше София към активност и даже помачка китарата редом с Рудолф Шенкер и Павел Мончивода, в близост до видеостената каленото глемрок куче Джеймс Котак вече се беше разхвърлило голо до кръста и топлеше с организъм скорпионски навъсеното есенно време. Това куче ли котак ли не се спря и за секунда на сцената. Задвижи като ударен маховик концерта, дивя, като ел. генератор заработи и ни заприветства в паузите с палките над главата, стъпил като истукан върху барабаните.

Джеймс Котак

Джеймс Котак


След класиката „Loving You Sunday Morning” жилото се настрои баладично и ни предложи от прясната си отрова – „The Best Is Yet to Come”, но феновете реагираха на припева..., а Клаус Майне си отдъхна и си призна – „Благодаря!”. Последва носталгията на „Holiday” в активния работен сезон между август и Коледа, а „Wind of Change” никак не подейства на климата, нито на 20-годишния преход, освен че сцената икономично приглуши светлините си, та си бръкнахме по джобовете, да извадим фенерчета и GSМ-и, че да светнем на групарите, да не объркат любимите ни звуци... е, свирихме и с позааамръзнали мокррри устни... Но между двете парчета не останахме длъжни на китариста Матиас и му изпяхме, както ни посъветва Звезди, „Happy birthday!”...

Матиас Ябс

Матиас Ябс


Та за промените... Следващо темпо на концерта даде пак ново парче на гостуващата звездна петорка – „Raised on Rock”. От тук до края събитията се заразвиваха все по-чевръсто; „Tease Me Please Me”, „Dynamite”..., заляха ни светлина и кадри от видеостената, „Kottak Attack” – майсторските дрибли на Джеймс ни заблъскаха. Раздвижиха публиката. Секси фанелките му ни наритаха с лозунги.

Котак

Котак


Полустриптийзът му беше съкрушителен... Е имаше и проблем!... Не можа чак до там да ни зарази..., за предпочитане какичките. Но причината за това ще намерим в експлозивната класика „Blackout”. Тази зенитна серия се преля в автоматичния откос на рожденника Матиас Ябс и неговия оглушителен китарен монолог „Six String Sting”, а пороят от светлини не спря чак до 22.25 – финала на редовния сет на Scorpions в един балкански столичен град и неговата паметна нощ – „Big City Nights”.

Рудолф Шенкер

Рудолф Шенкер


Последва прах в очите на врага, маневри за оттегляне, свещенодействия с българското знаме, накиснато в скорпионска пот, дъжд и нощ..., ама си забравиха на излизане инструментитеее... Но и нашият зов за завръщане беше доста категоричен и гърлено заявееен... Е, нямаше как да си ги приберат, без да опънат поне още някоя жица.

Павел Мончивода

Павел Мончивода


... Иии си признаха де, накрая, но си признаха – „Still Loving You” и чак в 22.45 – тогава се изнесоха вихрено с „Rock You Like a Hurricane”... Така че кой знае?...

p.s.
Накрая още едно ужилване! Дали ние не бяхме наред с ушите или понеже пропуснахмe да посетим пожарната и да си ги измием? Дали поради мократа класика на есенната вечер или пък някой „майстор” не си беше забравил ръцете след настройките на звука? Знаем ли? А смеем ли да питаме?
Scorpions заслужаваха малко повече внимание, погледнато от тази наша странична гледна точка на публика!

Scorpions

Scorpions


И така с прегорелите пищялки си изкарахме чак до края на рок събитието. Казваш си, нормално е да попрецакат подгряващата група..., но да ужилиш скорпиона... браво, машала!
Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/publicistika/Pod-znaka-na-skorpiona-chestit-rozhden-den-Matias~28~oktomvri~2010~2/
 

Mнение

общ брой: 2

mannowarior  Slab material
mannowarior  Greshki

     
 
 
&;

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.