muzikus.bg на facebook
вход за потребителя
запомни потребителското име и паролата
публицистика

Shadow Gallery – 8 октомври, клуб „8th Ball”, Солун

13.10.2010 | секция: публицистика

Когато си говорим за прогресив, няма как да не споменем името на Shadow Gallery – група, която започва оттам, където свършват Dream Theater, обладавайки епична виртуозност, но същевременно майсторски избягвайки появяващото се при много други в даден момент отегчение. Изключителни композитори и инструменталисти, които обаче никога не си позволяват показност или оригиналничене; име, синоним за качество и прецизност до последната нота. Всичко това им създава фанатична, макар и не голяма фен база, като последното произтича от факта, че въпреки четвъртвековното си съществуване, бандата никога не е свирила заедно на живо. Точно така. 25 години история, 6 студийни албума, нито един концерт. До тази година.


Смъртта на оригиналния вокал на състава Mike Baker на 29-ти октомври 2008-ма съвсем попари регулярно появяващите се слухове за концерти или турнета, но след като изслушахме „Chinese Democracy” и видяхме на една сцена Голямата четворка на американския траш, дойде време за още едно чудо – турне на Shadow Gallery! Тъй като със спонсорството на европейската част от обиколката се зае гръцки промоутър, единствената страна, в която имаше повече от един концерт, беше точно южната ни съседка, което даде на много български фенове пореден повод за екскурзия извън пределите на страната.


Както повечето концертни туристи, и ние се насочихме към първата от трите гръцки дати – Солун, 8-ми октомври. Клуб „8th Ball” е на точно десет минути път пеша от ЖП-гарата в приятна част от центъра на града, обособена единствено за кафенета и нощни заведения, поради което нямаше опасност концертът да бъде прекратен преждевременно заради омразното „curfew”, т.е. вечерен час. Непринудената обстановка се допълваше и от самите музиканти, които се разхождаха между хотела и клуба, снимаха се с всеки и докато чакаха техниката да бъде монтирана за саундчека, си приказваха с присъстващите фенове.


Около 19 ч. беше поставено началото от гръцката банда Maplerun, избрана за съпровод на по-голямата част от тура на американците. Макар и модерният им стил да не кореспондираше особено с този на хедлайнърите, успяха да пораздвижат сънародниците си.


Точно в 10:15 прозвуча „Bohemian Rhapsody”, доста логично начало предвид емблематичните за Shadow Gallery вокални хармонии, подета от целия клуб. Без завеси, пушеци и други превземки музикантите излязоха на сцената и разстърсиха публиката със „Stiletto in the Sand”, последвано от „War for Sale” – откриващите песни на първия концептуален албум за бандата „Tyranny”. Сетлистът беше хомогенно построен от парчета от всички албуми на групата като най-застъпени бяха точно „Tyranny” и последният „Digital Ghosts”. Дори и у някого от публиката да е имало опасения относно представянето им, те са били светкавично разсеяни от страхотната сработеност на музикантите, виртуозно поднесените китарни и клавирни пасажи, и неподправено приятелското отношение към публиката. Carl, Brian и Gary сменяха с лекота различни инструменти, като видяхме последния дори в ролята на барабанист преди да отстъпи столчето на Joe за експлозивното му соло, прехвърлило се и върху фронталните микрофонни стойки. В края на сета Brian се разходи сред публиката и подсказа, че вечерта изобщо не е свършила, защото след шоуто всеки от публиката беше поканен на безплатно афтър-парти, където да размени по някоя и друга дума с музикантите и да си вземе автографи, нещо, което групата осъществява след всяко свое шоу.


С риск да прозвуча съвсем субективно, мога да кажа, че това, което Shadow Gallery сътвориха в студения октомврийски ден пред около двеста души, беше чиста магия. Можем само да се надяваме при следващото им турне (за което може да прочетете в интервюто ни с Brendt Allman) да се насладим на някой от титаничните им концерти и в България.

Автор: Христина Костова


Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/publicistika/Shadow-Gallery-8-oktomvri-klub-8th-Ball-Solun~13~oktomvri~2010/
 

Mнение

общ брой: 0

Бъдете първи...


 
 
 
&;

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.