muzikus.bg на facebook
Muzikus.bg homepage
рецензии

Amethyste – Shimmer

19.3.2010



AMAdea records (72:48)

Започваме представянето на една уникална по своята същност политика и разпространение издателска фирма със седалище в град Бургас. AMAdea records е подразделение на AMAdea Music, чиято идея е била да се създаде независим лейбъл на територията на Източна Европа и по-специално на Балканите, където музиката винаги е била нещо много важно и неразривно свързано с бита, нравите и въобще с начина на живот на хората. Стилово продукцията на крайморските ентусиасти не познава граници и се движи от world music, new age и класика през електронна, акустична, ambient, chill out, rock, jazz и blues.
Първото заглавие, на което ще обърнем внимание, е третият албум („Shimmer”) на фееричната американска певица с умело избран, артистичен псевдоним Аметист, който ни превежда през един впечатляващ калейдоскоп от разнообразни музикални (и вокални) изразни средства и похвати, за да ни убеди в съвършенството на музиката като изкуство, като способ за душевно изцеление, а в същото време и просто като… забавление и запълване на свободното време. С помощта (мозъка и пръстите) на талантливия германски музикант, композитор и продуцент Гунар Спардел (Tigerforest) се е получило едно от бижутата на съвременната сцена, с претенции за бляскава (в интелигентния смисъл на думата) бъдеща кариера и развитие. Трудно може да се определи и вкара в конкретна стилова рамка тази музика, но може би и точно заради това е толково „хващаща” и опияняваща и тук всеки би намерил (по нещо за) себе си! Чуйте (и усетете) само Изгрева в началната композиция „Desir D’Amour”, насладете се на меланхоличния, но пронизващ глас в „Bleed from a Rose” – комбинацията с оперните припеви, солото на виолончело в средата и „игривата” ритъм секция е разбиваща сетивата, за който (и ако) са му останали такива. Нататък се „сблъскваме” с непреходната красота на „Eternal Beauty”…, ако мога да използвам думата хит в контекста на такъв звуков еквивалент, то това е точно тази пиеса. Водещите елементи в нея са магическата, източна мелодия на синтезатора (китайска по всяка вероятност) и, разбира се, спокойно разказващият нежни приказки вокал. Релаксиращо-ефирна атмосфера лъха от „That Loving Feeling” и „I Let You Go” – пианото леко и ненатрапчиво ни въвежда в пасторалния сюжет, изпълнен със съкровени спомени, а клавирната (най-вероятно) флейта добавя подобаващи щрихи към цялостната картина. „Entre Giel et Mer” предлага подобно, на пръв поглед неангажиращо блюдо, което обаче с всяко слушане ще ви се иска да не свършва. „Far Away from You”, „Tender Abanden” и „Secret Surrender” (електрониките и класическото оперно пеене са в невероятен и заслужуващ аплаузи баланс) продължават в същия дух да те приласкават с небрежното си великолепие, за да те „хвърлят” в блажения транс на „Stay”, разнищващ молитвените трели на изпълнителката към възлюбения! Красота!
Монотонното „Into the Blue” някак неусетно се прелива в „Wandering Flame” – прекрасни вокални линии. Слушаш и „потъваш” във всемирна медитация! „Always Running” аха да ви „пробуди” и пак се унасяте в безбрежната наслада от звуци. Допълнителните ефекти, наподобяващи плясък на вълни и вопли на прелитащи чайки и гларуси, само доразвиват идеята за пленителната (почти любовна) магия на албума, а „успокоителната”, затваряща тази „прекрасна и пребогата на емоции и усещания книга”, наречена иначе семпло „Shimmer”…, баладата „I Remember” окончателно ни „приютява под крилото си”, а може би всъщност и ни дава криле! Криле на Любовта, с които след няколко прослушвания на албума ви се иска да полетите… или поне да целунете половинката си!

Автор: Иван Апостолов


точки
Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/recenzii/Amethyste-Shimmer~19~mart~2010/
 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.