muzikus.bg на facebook
Muzikus.bg homepage
рецензии

LaughingSkull – Labyrinths of the Soul

17.5.2010AMAdea Records (55:14)

Някога чудили ли сте се как би звучал албум, който на практика е повлиян от повечето познати музикални стилове? Който според създателя си носи сърцето на метъл музиката, душата на джаза и поведението на рока? Дали това е така, ще ви оставя да прецените сами. Следващата рецензия от поредицата албуми на AMAdea Records се отнася за още един необичаен начин за пресъздаване на музикалните идеи на един артист – LaughingSkull и дебютът му „Labyrinths Of The Soul”.
Един човек, една китара, много ноти. Тaка нарича това, което прави словенецът LaughingSkull. Заниманията му с музика започват на 7 годишна възраст, когато свири на цигулка. Не след дълго той сменя инструмента с класическа китара, но бързо разбира, че пиесите на Бах няма да му позволят да се занимава с рок. Идва ред на опита му за самообучение на електрическа китара, но по една или друга причина съдбата го разделя с музиката. 20 години по-късно той се заема с нелеката задача да възобнови връзката си с изкуството и решен да се научи да импровизира, започва от самото начало.
Проекта LaughingSkull стартира през 2005-та без намерение за нещо повече от добре прекарано свободно време. Всичко започва с импровизации върху вече записани акомпанименти, но положителните отзиви към произведенията му превръщат хобито в нещо по-голямо. Следва писмо от независима музикална къща и договорът му с AMAdea Records е налице. Това дава възможност на авангардния артист да сподели музиката си с по-голяма аудитория и на 11 януари 2010 е издаден дебютният му албум „Labyrinths of the Soul”.
Компилацията съдържа 13 песни с общо времетраене 55 минути. Албумът е изцяло направен от LaughingSkull. Всичко, с изключение на барабаните, е изсвирено от него. Те, макар и програмирани, звучат сравнително реалистично. Това доказва всестранността на артиста, който въпреки, че не блести с изключителна китарна техника, създава един завършен продукт на добро ниво. Настроенията варират, както и музикалните похвати, използвани при писането на парчетата. Албумът дава за всекиго по нещо. В него могат да се чуят от тежки готически китарни рифове и драматични мелодии, през джазови акордни прогресии и фънки ритми, до мистични балади. Умело подбраните китарни ефекти допринасят за цялостното звучене на албума. Макар и да не претендира за техничарско признание в повечето си парчета, LaughingSkull кара китарата си да „пее”, превръщайки „Labyrinths of the Soul” в инструментален албум с оригинални находки. Това се забелязва още в самото начало с баладата „Early Frost”, която към самия си край съвсем не звучи мудно, както би следвало от започването й, а напротив – кипи от енергия.
Цялата компилация е доказателство за това, че когато някой иска да изрази идеите си, изкуството може да му бъде най-добрият помощник. И за това, че професионалиста не се определя по дипломата , а по желанието, търпенето и постоянството, което се влага за постигане на желаните резултати. „Labyrinths of the Soul” действително е албум, който си заслужава да се чуе от търсачите на нови музикални преживявания. Истинско попадение в списъка на AMAdea Records.

Автор: Димитър Благоев


точки
Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/recenzii/LaughingSkull-Labyrinths-of-the-Soul~17~may~2010/
 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.