muzikus.bg на facebook
вход за потребителя
запомни потребителското име и паролата
рецензии

Oceansize – Self Preserved While The Bodies Float Up

11.8.2010INSIDEOU MUSIC/EMI/Animato Music (51:19)

Не се случва твърде често името на един албум да отразява съвършено емоциите, които той предизвиква. Най-често на подобно явление попадаме сред прогресив бандите, което не е необяснимо. Обикновено в техните редици откриваме най-много музиканти със способност за самоанализ и ясно съзнание за целите си.
Новият албум на Oceansize принадлежи към музикалните творения, предизвикващи силни визуални представи. Така че и дълго след изключването на звука в съзнанието се съхраняват не само мелодиите и емоциите, но и обсебващи картини и… цветове. В класическия дух на пост-жанровете „SPWTBFU“ предизвиква особено чувство на отчуждение – не само от света, но и от собственото тяло, което сякаш напуска физическите си граници. Причините за това необикновено усещане несъмнено се дължат на невероятната пространственост на музиката, която се превръща в медиатор на гледки, невъзможни от перспективата на земната повърхност. Мелодиите обгръщат слушателя в мъглява обвивка и предизвикват в него особено усещане за извисяване над ежедневието. Предлагат му един безучастен, но не и душевно незасегнат поглед на наблюдател. Възприемането на света е с размит фокус, на моменти дори леко сюрреалистично. Емоциите са много по-настоятелни от когато и да било преди, когато Oceansize звучаха някакси малко… плахо. Но и така проявата им остава сдържана, подчинена на типичната британска изтънченост и интелект.
От чисто музикална гледна точка можем да забележим една значително по-голяма уравновесеност, предполагаща композиторско и ментално съзряване. Музикантите работят много по-умело с динамиката на песните. Докато по-ранните албуми на Oceansize страдаха от известна монотонност на мелодиите и еднообразност на емоциите, „SPWTBFU“ демонстрира заиграване с отделните фигури и способност за създаване на градация в композициите. Изразът е по-лаконичен и ясен. Самите песни са със значително по-късо времетраене. А под техния привиден минимализъм емоциите осцилират между една покойна медитативност и всепоглъщаща еуфория. Изгубила се е и тенденцията към създаване на материал с преобладаващо константно темпо. На новия албум откриваме както почти „дуум” забавяне и натежаване на парчетата, така и сравнително бързи, наситени с виталност пасажи. Мелодиите са разслоени така че отчетливо се чуват отделните инструменти. Промяната е благоприятствана и от факта, че групата този път предпочита естествения им звук и роля и явно се е отказала (поне за момента) от стремежа си да премахва границите между тях.
Oceansize понастоящем безспорно принадлежат към групите, които заслужават внимание и респект. Все пак на са твърде много формациите, които успяват да създадат свой специфичен звук, като при това проявяват смелостта да се развиват.

Автор: Златина Йержабкова


точки
Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/recenzii/Oceansize-Self-Preserved-While-The-Bodies-Float-Up~10~avgust~2010/
 

Mнение

общ брой: 1

isis  Isis

     
 
 
&;

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.