muzikus.bg на facebook
Muzikus.bg homepage
рецензии

Stef – Outspoken

1.6.2010



AMAdea Records (42:48)

Това е историята (или по скоро уводът към история, която следва да бъде написана) на един млад глас с бъдеще. Притежателката му – младата изпълнителка Stef. Вероятно ще се запитате „С какво е по-различна от десетките певици на българската сцена?” и с право. Не е лъжа, че много момичета имат своите детски мечти да станат като какичките от телевизора, стремейки се към признание и слава. Тук се чувствам морално задължен да опровергая това мнение. Едва ли отрицанието на факта, че доскорошната липса на новаторство изобилстваше на родния сцена, би било възможно. Точно това е и нещото, което отличава Stef. Дали заради репертоара си, майсторски написан от продуцента й Светослав Михайлов, или заради гласа си – оригиналността на творбите от дебютния й албум е налице. Сега е моментът и да отбележа похвалния избор на музикална насока. Истинска революционерска постъпка е млад изпълнител да се изправи срещу вълната от поп-фолк, заляла държавата ни през последните 20 години. Повечето поп-рок изпълнители често са критикувани, че не дават продукт с качество, като това на добре промотираните „лъскави” звезди от MTV и прочее. Дори те не биха достигнали тази полирана бляскава обвивка без културна подкрепа от страните си, но това е друга тема. Точно за това се изисква истинска смелост да се отстоява позиция в този бранш. Но коя всъщност е Stef?
Стефка Емилова Тончева се ражда на 2 март 1985 в Търговище. Ранните й занимания с музика започват на 11 годишна възраст, когато взима уроци по класическо пеене, които продължават и в гимназията, където учи в клас с интензивно преподаване на музика. Интересът към сегашния й жанр се заражда на 15. Вдъхновена от икони като Пати Смит, Нанси Уилсън и Пат Бенатар, до завършването си тя не спира да практикува този вид пеене. Участва в множество български и чуждестранни конкурси, като неведнъж печели голямата награда. Ключова за развитието й е победата в небезизвестния у нас „Бургас и морето”, където заема първо място в категорията за най-добра певица. Премествайки се в крайморския град, тя започва работата си с местната рок група G.R.A.S. (Георги Русев – бас, вокали; Росен Сеновски – китари, клавишни, вокали; Атанас Миларов – ударни, вокали; Светослав Михайлов – китара, соло вокали;), където в последствие става вокалистка. Заедно с тях тя записва дебютния си албум „Outspoken”.
Комбиниран с модерното рок и типичното за поп музиката звучене, албумът наистина оправдава стиловото си определение. Ще чуете всичко, което сигурно сте очаквали, че и повече. Съдържанието може да се приема без дозиране или възрастови граници – идеален за слушане при всички обстоятелства. Или казано по друг начин – подходящ за всякаква аудитория и настроение. Още първата песен от албума „Wait” ще ви зареди с емоция и желание да чуете това, което ще последва. Петата подред „You can be” е с роково звучене, най-малкото заради ролята на твърдите ефекти и бързите сола на китарата . В част от парчетата Stef поделя микрофона със Светослав Михайлов, който гордо защитава мястото си като вокалист на група G.R.A.S. Без съмнение е голям и приноса на другите от бандата. Китарните сола и партиите на пианото са част от примерите за това.
„Outspoken” е един горд представител на дебютните албуми. Лесносмилаем и със запомнящи се мелодии, той слага началото на една нова страница в развитието на Stef . Доказателство за добра съвместна работа между нея и G.R.A.S. Още един български проект, който си заслужава да бъде следен.

Автор: Димитър Благоев


точки
Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/recenzii/StefOutspoken~30~may~2010/
 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.