muzikus.bg на facebook
вход за потребителя
запомни потребителското име и паролата
рецензии

Йерихон – Нов ден

28.2.2010Продуцентска къща – „МАРСИ-Б” (26:50)

Йерихон (на арабски – Арийха) e сред най-древните градове в света – възникнал е 11–9 хилядолетие пр.н.е., разположен на Западния бряг в Палестинската автономия. В него са открити останки от неолита, бронзовата епоха, руини на мощни стени от 18-16 век пр.н.е., гробници и други археологически находки. В края на 2 хил. пр.н.е. стените му рухнали от звука на… „Йерихонските тръби” на еврейските завоеватели.
„Йерихон” е и името, което с голяма доза оригиналност и самочуствие са припознали за групата си Мартина Балджиева (вокал, цигулка и хамънд-орган), Стоян Бозов (китара и вокали), Борис Самаринов (бас и вокали) и Михаил Русев (барабани и вокали). Събралите се преди около 3 години млади (но с богато професионално минало) музиканти издават дебютния си албум „Нов ден” в края на 2009, обикалят големите клубове (доколкото има такива), а вече са готови и със следващия си… нов ден (албум), който ще се появи през тази кризисна за BG изкуството година.
Шестте песни (+ един инструментал) са техния смел опит или по точно техните… „Йерихонски тръби”, чрез които да разбият черупката на застиналата в безгрижна (и самоубийствена) апатия и самодоволно еднообразие нашенска „поп и рок сцена”! Рядко свежарски, учудващо раздвижен като музикални и текстови идеи, разнообразен на настроения и емоции – това са в общи линии най-характерните черти на този запис, който няма да остави равнодушен всеки „доближил” ухо до него!
Имаме „хващащо”начало, в което китарата тържествено ни въвежда в приказната атмосфера на „Devolution” (вокалните хармонии, напомнящи ранни Styx и Yes са наистина вълшебни), където средно-темповия (почти) прогресив рок плавно се превръща в хард със съвременни оттенъци и китарни „плетки”, миксиращи психеделията на 60-те, Клептън от 80-те и щипка деветдесетарски привкус. В парчето без думи „Last Victory” са си дали среща Alan Parsons и Sergio Leone – kрасивите арт мелодии и напрегнатата филмова, ала western философия на груба романтика и силни (и самотни) персонажи! Леко и финно е интрото на сълзливо-меланхоличната „Има ли ден”. Сякаш стар латернаджия напомня забравени късчета история, които красивият женски глас с помощта на плътната музикантска основа са решили да ни разкажат накратко. Това всъщност е още едно от достойнствата на албума – кратки, стегнати песни (с много хубави, поставени на място сола) без излишни отсвири, семпли и други широко използвани напоследък… звуци! Стигаме и до едноименната „Нов ден” – задъхана китара, нахакан вокал (кака Милена ще се радва на такива последователи, макар че може и да е несъзнателна прилика) и стабилна ритъм секция, а лиричните отклонения и особенно третото и последно направо те отвеждат в new age стилистиката в добавка с ангелогласни (почти църковни на места) песнопения. В края и китариста не издържа и показва малко повече техника, но тук е за добро. Фънк-рока „Everyday” ободрява „обстановката” с Cameo влиянията си и с налудничавите, в стил Frank Zappa „начупени” рифове, за да те „захвърли” накрая в „благородното, електро блато” на съвременните английски класици Muse. Сега… да уточним нещо – предпоследното късче музика, наречено „Сега” би отивало, ако в него като гост-музикант и певец се беше изявил… Кирил Маричков! Не гледайте стреснато и притеснено – просто толкова много „мирише” на Щурците, че би било редно да си направят взаимен реверанс. Те ще почетат BG легендите, които от своя страна ще „ударят едно рамо” на прохождащите си колеги! Ето предложение за бъдещ размисъл, а и за добър дует! Финалната балада „Final Kiss” (Aerosmith vs. Guns) достойно „слага чертата” на едно великолепно пътешествие из артистичните търсения на новите BG рок герои, като се подписвам с две ръце, че ако някой си направи труда да я пусне няколко пъти, по което и да е родно радио…, тя ще си стане истински хит!
Не мога да остана безразличен и към прекрасния artwork! Страхотни рисунки за лице и гръб на диска, супер издържан цветово + цялостното решение като книжно тяло! Браво!
Но… аз понеже съм „гаден и заядлив” няма да подмина нещата, които не ми харесаха и заради които оценката падна от нашия максимален връх:
1. Много е кратък – прилича повече на мини албум преди същественния албум!
2. Записа (като качество) има 2-3 пробойни, които съм сигурен, че ще изчистят в бъдеще.
3. На места при прехода от една в друга част личи лека припряност.
Въпреки тези мои съвети мисля, че това е едно от попаденията за българската сцена през последните десетина години и оставам техен фен с надеждата скоро да издадат новия си запис, на който аз с удоволствие да сложа оценка, по голяма от сегашната!

Автор: Иван “Sir JOHN” Апостолов


точки
Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/recenzii/Yerihon-Nov-den~28~fevruari~2010/
 

Mнение

общ брой: 11

Венета Тошева  :)
marilion  Bravo
dkontrapunkti  Нов ден
shranev  mnenie
innuendo1965  ако се не лъжа
mannowarior  Re: ако се не лъжа
Даниела  Re: Re: ако се не лъжа
museart  Neppriaten e tona vi !
Даниела  Re: Neppriaten e tona vi !
museart  777
innuendo1965  Променете тона и влезте в крак с музиката

     
 
 
&;

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.