muzikus.bg на facebook
вход за потребителя
запомни потребителското име и паролата
архив
2010
0102
 
уводна статия

китараМузикус април-май 2010

22.3.2010 | секция: списание-музикус

Златина Йержабкова

Златина Йержабкова

Общоизвестен факт е, че най-висок процент от инструменталистите в съвременната музика са китаристите. Донякъде по стечение на обстоятелствата, донякъде с провокативна умисъл малко смело още във втория брой си позволихме да пренебрегнем леко тази най-многобройна категория музиканти. С риск да загубим симпатиите й, посветихме новия „Музикус” основно на ритъм секцията, и по-специално на барабаните. Защо поне от време на време да не попаднат в центъра на полезрението и тези, които обикновено остават в дъното на сцената не само скрити зад комплекта си барабани, но и загърбени от колегите си?
Леко иносказателно се опитвам да намекна за това как ролята им често бива подценявана не само от обикновения (непретенциозния) слушател, но и от „по-ексхибиционистично” настроените им колеги, пряко изложени на възхищението (вярно, понякога и недружелюбните атаки) на публиката. Но добрият познавач на музиката със сигурност знае какви фатални последствия върху цялостното звучене и усещане може да има неовладяната или еднообразна ритмика – и пред него едва ли ще бъде необходимо да защитаваме убежденията си.
Естествено, говорейки за ритмика, не бива да пренебрегваме и ролята на баскитарата, която според Маркус Милър е дори по-важна от тази на барабаните… Интересно как би протекла размяната на аргументи, ако по темата започне да спори главният герой на броя ни Майк Портной. Между другото, на нас лично Майк ни отдели много повече време от Маркус, с което спечели симпатиите ни. По време на януарското турне със супергрупата Hail! се обади в редакцията и в рамките на обещаните 50 мин. открито коментира не само съществените моменти от кариерата си... Барабанистът на несъмнено най-видната прогресив метъл група Dream Theater не беше единственият, с който успяхме да поговорим за музиката от перспективата „иззад ударните инструменти”. За нашето DVD приложение ни се отдаде възможност да заснемем видео репортажи с американския мултижанров изпълнител Стийв Гед и по-малко известния Кьетил Греве от групата носител на норвежката награда „Грами” в категорията „Хард рок“ Audrey Horne. Докато редиците на басистите в настоящето издание допълни очарователната Мелиса Ауф Дер Маур. Със статия, посветена на кариерата на дамата, известна предимно със своето участие в групите Smashing Pumpkins и Hole, въвеждаме и нов сериал „Груув в пола”. Красноречивото му заглавие, предполагаме, само подсказва какви личности може да очаквате да попаднат рано или късно в неговия фокус.
Естествено китаристите, макар и поизместени на заден план, не са забравени. Освен редовната рубрика „Светът на китарата”, с поредния „урок“ предоставяме и репортаж от специализираните работилници на завода за производство на китарите Fender. Повече към креативната страна на въпроса се обръщаме в разговора с китариста на група Тоto и един от нейните главни композитори Стийв Лукатър. А информация за някои технични аспекти, подсигуряващи високото професионално ниво на концертите на музиканта, сподели неговият техник Ник Крейг.
Българската сцена този път е представена от видния тромпетист Венци Благоев, с който си поговорихме не само за личното му творчество, опит и амбиции, но и за неговата неоценима дейност за популяризирането на джаза.
И след като стигнахме до темата за родното, може би именно тук е мястото да изкажем своята благодарност към музикантите от Щурците и D2 за тяхната безвъзмездна подкрепа в момента, когато „Mузикус” направи своите първи крачки на българския пазар и превърнаха партито по случай издаването на пилотния брой на списанието във вълнуващо изживяване. Естествено благодарим и на музикантите от корицата на първия брой Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев, които приеха поканата и бяха специални гости на събитието. И не на последно място на организаторите от клуб Angel Heart и всички присъстващи наши сътрудници, представители на медиите и наши приятели, които спомогнаха за създаването на чудесната атмосфера.
Дано щастливият старт е една добра поличба. Остава да си пожелаем проектът да оправдае възникването си. Това до голяма степен зависи и от вашата активност и желание да се възползвате от него за популяризиране на собствената си дейност. За тази цел след много трудности пуснахме в действие секцията „Музиконтакт“. Ще я откриете на уебстраницата на списанието www.muzikus.bg, където след регистриране може да създадете профил на своята група, клуб, музикален магазин... Целтa е с ваша помощ да създадем солидна база данни, чрез която не само да общувате и вие по-лесно помежду си, но и благодарение на препратките между отделните информации да помогнем на останалите потребители да стигнат до вашата „продукция” и изобщо да научат за вас.
До скорошни срещи на www.muzikus.bg!

Златина Йержабкова

излезе на 24.3.2010

Писано за: списание "Музикус" 2010/02

Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/spisanie-muzikus/Muzikus-aprilmay-2010/
 

Mнение

общ брой: 5

whiteking  pozdravi i pitane
mannowarior  ne pitai gluposti
grey  А бре
mannowarior  Aman ot amatiori
mannowarior  Predlojenie

     
 
 
&;
съдържание
6 МУЗайка
18 Микрофоните
29 Майк Портной
36 Маркус Милър
38 Венцислав Благоев
41 На гости във Fender
44 Как да подобрим техниките на свиренето си (част II)
48 Стийв Лукатър
50 Мелиса Ауф Дер Маур
52 Alesis DM10 Pro Kit
54 Ampeg SVT-4 Pro
56 B.C.Rich VIRGIN VG-1
57 B.C.Rich Kerry King
58 Mesa/Boogie Road King II
60 SONOR SQ2 X-RAY ACRYL
62 ROLAND FANTOM G
65 IK Multimedia – Stomp IO USB Floor Controller + Audio I–O
68 Warwick Alien
70 Digitech Hardwire CM-2 Tube Overdrive
72 Genelec SE DSP
76 Sibelius 6
78 Музикална патология (част II)
80 Лошите навици и баскитарата
81 Електрофони (част II)

Съдържание на DVD приложението
01. Тестове
Line 6 Variax Acoustic 700
Yamaha Motif XS8
Ampeg SVT-4 Pro
02. Зад кулисите
Стив Гад
Audrey Horne (Кьетил Греве)
Wishbone Ash (Анди Пауъл)
 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.