muzikus.bg на facebook
вход за потребителя
запомни потребителското име и паролата
тест

барабаниAlesis DM10 Pro Kit – Professional Electronic Drumset & Module

22.3.2010 | секция: за музиканти - тестовеВече близо 20 години, в света на дръм модулите и електронните барабани, фирмата Alesis е стандарт, по който останалите „сверяват часовниците си”. Звукът на D4 и последвалите го D5 и DM5 модули можем да чуем в безброй западни и български продукции – както в най-скъпите и емблематични албуми, така и в доста демо записи. Причината е, че семплите, заложени в дръм модулите на Alesis, са висококачественo записани и така обработени, че влизат „на място” във всеки микс. DM10 Pro Kit стъпва върху дългогодишния опит на компанията, като прави и поредната крачка напред.

Дори и най-големите защитници на акустичните барабани признават приложението на електронни сетове, или поне елементи от тях, в съвременната музика. Електронните барабани все още страдат от незаслужено придобитата лоша слава през 80-те, когато много барабанисти, дори в рок-музиката, се оборудваха с такива сетове. Наистина беше доста смешно да гледаш Жоро Марков от Щурците например, гордо седнал зад хексагоналните падове Simmons (за звука въобще да не говорим), но такива бяха времената и това трябва да бъде приемано като детска болест в развитието на ударните инструменти.
Преимуществата на електронните барабани са очевидни: сглобяват се бързо и се транспортират лесно, а наборът от звуци е огромен. Това позволява на барабанистите да репетират тихо, на слушалки или да бъдат толкова „силни” на сцената, колкото пожелаят. DM10 Pro отива още една стъпка напред, като използва новоразработени падове с реално усещане за истински кожи, тригерни чинели, които приличат и се усещат като истински, както и съвсем нов метален хардуер. Комплектът включва: барабанен модул DM10, два 8-инчови и два 10-инчови мултизонови пада, 8-инчов пад за голям барабан с поставка, 12-инчов фус чинел, 13-инчов Crash чинел, 16-инчов Ride чинел, метален хардуер (тип кошара) с всички необходими захващаши механизми, педал за фуса, както и пълен комплект кабели за включване.

DM10 Module
Модулът DM10 съдържа завиден брой индивидуални барабанни и перкусионни звуци (над 1000), но това не е най-същественото. От значение е качеството на тези звуци. Още с първото слушане прави впечатление яснотата и динамиката им. Създадени са на базата на класически студийни модели барабани от различни производители и от различни периоди. Освен това има Custom барабанни саунди на именити световни продуценти. Едно внимателно слушане показва, че всеки звук всъщност съдържа няколко отделни семпъла, с различни нива на динамика и артикулация. Както би следвало да се очаква, звукът на ударения барабан се променя и като тембър с промяна в динамиката на удара. Това също не е нещо ново, но при DM10 то е изпълнено по начин, който е по-убедителен в сравнение с много други производители, а и в сравнение с предишните модули на Alesis. Приятна и очаквана изненада е фактът, че нови звуци и звукови сетове могат да бъдат зареждани по USB от компютър. Това означава, че библиотеката на DM10 може постоянно да бъде допълвана и обновявана. Що се отнася до конективност, то модулът е и отличен Trigger-to-MIDI конвертор с 12 тригерни входа, който работи чудесно със специализирани софтуери като Reason и BFD. На горния панел има удобен мини миксер с шест плъзгача, който дава на барабаниста контрол в реално време над баланса между отделните елементи на сета. Не е пропуснат и секвенсер, който може да бъде използван както за просвирване на акомпанимент, така и за записване на нови музикални идеи в момента, в който се родят в главата на барабаниста.

Падове
Падовете също са напълно нова разработка. Alesis ги наричат RealHead, тъй като по доста успешен начин имитират свиренето на акустични барабани. Използвани са специални кожи, направени от материал, наречен милар, а впечатлението за реализъм се допълва от тройно огънатите обръчи. Всички падове са двузонови, което позволява свиренето на первази, кликове или пък назначаването на други звуци като уинчаймове, гонгове или каквото барабанистът пожелае. Суперлативно би било да се каже, че усещането е 100% като това при акустичен барабан, но със сигурност е доста реалистично и палката отскача от кожата практически по същия начин. Единственото, което липсва е педал за касата, но Alesis предполагат, че когато някой си купува професионален сет, той вече има и изградени предпочитания за педал; а може дори и да се е снабдил с двоен педал – тук вече силата на тригерите е неоспорима.


Чинели Surge
Това са първите в света чинели с интегрирани електронни тригери. Направени са от истинска месингова сплав за чинели, така че усещането не би могло да бъде по-истинско. Освен че изглеждат съвсем реалистично, чинелите Alesis Surge реагират отлично при свирене, като дори имат функция Choke. Това означава, че чинелът спира да звучи, щом го хванете с ръка – точно както обикновените акустични чинели. Използвани са специално разработени пиезо-тригери, а чинелите могат да се използват в комбинация с всеки съществуващ сет електронни барабани. Най-важното обаче е, че се избягва използването на (убиващите всякакво вдъхновение) гумени падове. Тъй като това са истински чинели (без звука), те могат да бъдат монтирани на всички стандартни стойки за чинели и могат директно да бъдат включвани в барабанни модули или Trigger-To-MIDI конвертори. Както вече беше споменато, Crash чинелите имат функция Choke (заглушаване) на чинела, а Ride моделите са 2-зонови – също с функция Choke.

Хардуер ErgoRack
Дори и най-добрите падове, и чинели биха загубили своята ценност за барабаниста, ако няма надежден хардуер, върху който да се монтират. Ergorack представлява барабанен хардуер тип „кошара”, който, учудващо за електронен сет, дава вид на Heavy Duty изпълнение. Измислен е така, че да позволява различни и гъвкави конфигурации, както и добавяне на допълнителни падове и/или чинели. Върху него дори могат да се окачват акустични барабани и по този начин да се направи предпочитания от много барабанисти акустично-електронен сет. Едва ли много барабанисти ще се впечатлят от това, но при него не се налага използването на ключе за барабани.


Заключение
За пореден път Alesis дават възможност на музикантите да свирят и творят, използвайки качествен инструмент и съставяйки комплекти със звуци по свой вкус (а защо не изпробвайки различни комбинации с акустични барабани?). Погледнато през очите на дявола може да се каже, че Alesis не са направили нищо, кой знае какво, ново. Това което са направили обаче, е поредната стъпка напред в усъвършенстването на електронните барабани и начинът, по който те се усещат и използват от барабанистите.

Писано за: списание "Музикус" 2010/02

Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/za-muzikanti-testove/Alesis-DM10-Pro-Kit-Professional-Electronic-Drumset-Module~21~mart~2010/
 

Mнение

общ брой: 0

Бъдете първи...


 
 
 
&;

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.