muzikus.bg на facebook
вход за потребителя
запомни потребителското име и паролата
уъркшоп

баскитараЛошите навици и баскитарата I - Пръстите на дясната ръка

23.12.2009 | секция: за музиканти - уъркшопи

Лошите навици и баскитарата I - Пръстите на дясната ръка

Лошите навици и баскитарата I - Пръстите на дясната ръка


Всички искаме да свирим повече, по-бързо, по-добре и по-ентусиазирано. За съжаление, въпреки голямото старание и предполагаемите чести упражнения, винаги се натъкваме на някакви непреодолими граници, които все пак могат да бъдат преодолени. А още повече, ако сте самоуки като мен и в течение на годините сте натрупали порядъчна купчина от лоши навици, с които безсмислено спъвате сами развитието си.
С Рихард Шoйфлер, който без преувеличение е един първокласен басист, си поговорихме и събрах смелост да му покажа как свиря. Рихард се оказа много толерантен педагог, така че прекарахме няколко приятни часа с баскитарите си в мазето на „Музикус”. Впоследствие те дадоха началото на нашия сериал за „Лошите навици”. Решихме в началото да започнем с пръстовата техника на дясната ръка. През слап техниката да стигнем и до лявата, а също и до фретлеса. Надявам се, че този разговор ще ви помогне така, както помогна на мен.
Докато мъчех един от неговите инструменти, Рихард ме наблюдаваше и в почивките правеше разбор на грешките, които съм превърнал в своя втора природа: „Гледам, че държиш пръстите си перпендикулярно на струните. Това не е съвсем лошо, за никоя техника практически не важат стандартни разпоредби, които да ти кажат как точно се държи ръката. Много зависи от телосложението и физическите дадености, както и от силата, с която се държи инструментът. Но общо взето е валидно, че при всеки човек средният пръст е по-дълъг от показалеца. Това означава, че когато пръстите ти са изпънати перпендикулярно на струните, ще свириш така, като че ли куцаш – при по-бавно свирене това не пречи, но ти пречи да се развихриш (или пък страшно много ще се умориш – а според мен би трябвало да влагаш цялата си енергия в музиката...).


Лошите навици и баскитарата I - Пръстите на дясната ръка

Лошите навици и баскитарата I - Пръстите на дясната ръка


Тази неравност значи трябва да се компенсира. Има две възможности. Първата (често я използват инструменталисти, които свирят с три и повече пръста) е възможността да се свие средният пръст така, че да бъде „еднакво дълъг” с показалеца (неравността я поемат свитите стави), което обаче може да е проблем, ако имаш дълги пръсти.


Лошите навици и баскитарата I - Пръстите на дясната ръка

Лошите навици и баскитарата I - Пръстите на дясната ръка


Другата, по-лесната възможност, е да се наклони ръката така, че пръстите да сключват със струните по-остър ъгъл. Това е много по-приемливо, защото те могат да са изпънати, така че да не мислиш прекалено много за техниката. Този вариант е и много удобен за изпълнители, които държат баса доста ниско към кръста. За изравняване неравността на пръстите също ти помага и накланянето на инструмента. Тази техника по време на свирене много я използват контрабасистите.”


Лошите навици и баскитарата I - Пръстите на дясната ръка

Лошите навици и баскитарата I - Пръстите на дясната ръка


Лично аз избрах другия вариант и трябва да кажа, че си струваше. Свири се много по-лесно. Само че в началото трябваше да платя висока цена. Пръстите, които след години свирене си имаха изработени мазоли на едно място, след накланянето започнаха да си образуват естествения бандаж отново – няколко милиметра по-встрани. Това, разбира се, през първата седмица не мина без мехури. Но трябва да пожертвате нещо, ако искате да свирите по-бързо.
Друга много добра хватка е да се опре ръката на корпуса на инструмента. Кожата на ръката пред лакътя е еластична, така че ви позволява свободно движение по струните. Не трябва да изразходвате енергия за това, да държите ръката си повдигната. Така ще издържите да свирите по-дълго - и то без болки...

Писано за: списание "Музикус" 2010/01

Онлайн версия на страницата: http://www.muzikus.bg/za-muzikanti-workshopi/Loshite-navitsi-i-baskitarata-I-Prastite-na-dyasnata-raka~17~avgust~2010/
 

Mнение

общ брой: 0

Бъдете първи...


 
 
 
&;

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.